Skip to content

Verleden

De boekhouding legt vast wat er gisteren is gebeurd. De snelheid en juistheid van deze registratie bepalen het inzicht dat jij kunt hebben in je cijfers. Je cijfers inzien betekent zien waar je staat en aan welke knoppen je moet draaien voor verbetering.

Een goede organisatie van je boekhouding rust op drie pijlers: People, Product en Proces. Deze drie pijlers worden hieronder uitgelegd.

Wij gebruiken deze drie pijlers voor een stevig financieel fundament.

“Als je blijft doen wat je altijd deed, 

krijg je de resultaten die je altijd kreeg.”

People

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste pijler. Jouw finance team heeft een diversiteit aan kennis en deskundigheid in huis. 

Zet je de juiste mensen op de juiste plek dan heb je de basis van een sterk financieel fundament. Deze ondersteuning is onmisbaar als je groeiambities hebt. De onschatbare waarde hiervan wordt vaak pas zichtbaar wanneer het misgaat. Dit kan een waardevolle les zijn in het belang leren van sterke partners en is ook regelmatig het moment waarop wij worden ingezet. 

De context is per bedrijf erg divers. Wat je nodig hebt in een team is afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten, processen, omvang en ambities.

 

 
Daarom kijken we hier eerst naar jouw unieke context en op basis daarvan kijken we naar de behoefte. We maken onderscheid in de verschillen de taken welke in sommige gevallen samengevoegd kunnen worden.
 
  • Uitvoerend. Denk hierbij aan de dagelijkse registratie van de boekhouding. 
  • Control. Iemand die de rapportage voor je maakt en analyseert zodat de dagelijkse boekhouding inzicht geeft.
  • Expertise. Bijvoorbeeld een accountantskantoor dat past bij jouw bedrijf zodat je deze expertise kunt inzetten.

Product 

Vanzelfsprekend is het boekhoudprogramma een belangrijke keuze. Wij werken veel met Exactonline on ondersteunen ook in de overstap naar Exactonline. Behalve het boekhoudprogramma zijn er ook andere systemen waar je aan kunt denken. Deze behoefte brengen we met elkaar in kaart. In dienstverlening van MoneyHabits is het gebruik van onze rapportagesoftware inbegrepen. Denk in ieder geval aan het volgende onderdelen.

  • Boekhoudprogramma 
  • ERP systeem
  • Automatiseringen en koppelingen
  • Rapportage software

Proces

De processen die je vervolgens inricht bepalen hoe efficient de boekhouding tot stand komt. Vanzelfsprekend wil je voorkomen dat er fouten gemaakt worden en tegelijkertijd wil je fouten die gemaakt worden zo snel mogelijk herstellen. De volgende processen brengen we in ieder geval direct in kaar. Deze moeten op dagelijkse of minstens wekelijkse basis actueel en goed bijgewerkt zijn 

  • Inkoop en betalingen. autoriseren van de inkoopfacturen, betaalbatch,  functiescheidingen in de bank etc. 
  • Verkoop en ontvangsten. Goede communicatie en debiteurenbeheer betekent letterlijk geld op de bankrekening.
  • Overige. Naast de twee hoofdprocessen zijn er natuurlijk meerdere processen die we in kaart brengen.
Het "verleden" is de verwerking van de boekhouding. Wanneer dit goed is ingericht, dan "rollen" de rapportages eenvoudig uit de boekhouding.
Benieuwd wat deze structuur voor jou kan betekenen?
Boek vrijblijvend een adviesgesprek