Skip to content

Heden

In het heden, hier en nu, neem je continue beslissingen. Het geld dat op je bankrekening staat heeft bewust of onbewust invloed op deze beslissingen. Wanneer er veel geld op de bankrekening staat beslis je wellicht sneller om een investering te doen. Is de bankrekening leeg dan ga je achter openstaande vorderingen aan en nieuwe business genereren. Doordat we de bankrekening slim gaan inzetten, weet je in het hier en nu altijd waar je geeft het saldo echt eerlijke feedback.

“De bankrekening geeft nu eerlijke feedback”

Potjes

We gebruiken de bankrekeningen net als potjes. Enerzijds potjes voor de operationele geldstromen en anderzijds spaarpotjes voor de belastingen, investeringen, buffers en dividenduitkeringen.

 • Inkomsten versus uitgaven. In de operationele geldstroom splitsen we de ontvangsten van de uitgaven. De uitgaven mogelijk nog verder gesplitst indien dat de besluitvorming ten goede komt.

 • Belastingen. Vanuit de ontvangsten zetten we altijd een deel apart voor de BTW en vennootschapsbelasting. Je hebt nu altijd het geld klaar staan op het moment dat belastingen betaald moeten worden. Nooit meer paniek bij de blauwe envelop.
De inkomsten, uitgaven en belasting potjes worden dus gevuld en lopen net zo hard weer leeg, er zal nooit langdurig een saldo op blijven staan. Anders is dat met de winstrekening.
 
 • “Winst” We gebruiken een spaarrekening als “winst”rekening. In de praktijk wordt deze vaak anders genoemd afhankelijk van de doelstelling. Dit gaat niet over de boekhoudkundige winst uit je jaarrekening. Dit is geld is beschikbaar en niet nodig om aan je lopende verplichtingen te voldoen. En om te voorkomen dat deze “winst” verdwijnt zetten we het apart.
  – Buffer voor 1-3 maanden operationele kosten.
  – Investeringen voor toekomstplannen.
  – Dividenduitkering
 •  

Vast Ritme

Nu de potjes in de bank zijn ingericht implementeren we een wekelijkse ritme van ontvangsten verdelen en betalingen uitvoeren middels een wekelijkse betaalbatch. betalingen uitvoeren middels een wekelijkse betaalbatch. Dat doen in deze volgorde

 • Verdelen. Het saldo op de ontvangstenrekening verdeel je naar de betaalrekeningen en de spaarrekening. 
 • Betalen. Na verdelingen heb je een beschikbaar saldo op je kosten/inkoop rekening voor de wekelijkse betaalbatch. 
 • Feedback & Prognose. Kom je nu tekort om de leveranciers te betalen? Wat is dan de feedback? Was het te verdelen bedrag te laag, dan is dit feedback in debiteurenbeheer of omzet.

Acteren op feedback

Elke verdeling geeft feedback op je business. Wanneer je tekort komt om je leveranciers te betalen is de makkelijkste oplossing om geld van de belastingrekening te gebruiken. Dit is echter puur uitstel, want die belasting moet vroeg of laat ook betaald. Voorbeelden van veelvoorkomende feedback zijn;

 • Er wordt meer uitgegeven dan begroot. 
 • Er wordt veel geld voor privé onttrokken.
 • Klanten betalen niet, er is geen debiteurenbeheer
 • De verdeling klopt niet.
Door goed stil te staan bij de feedback kunnen we problemen en verrassingen voorkomen en creëeren we een financieel gezond bedrijf.
In het heden creëren we een krapte op de betaalrekening zodat je eerlijke feedback krijgt van je banrkrekening op de business.
Benieuwd wat deze structuur voor jou kan betekenen?
Boek vrijblijvend een adviesgesprek