Wie helpt jou om de juiste (financiële) beslissing te maken?

Financieel staat jouw bedrijf als een huis. Je hebt een financieel medewerker die keurig iedere dag de boekhouding en je administratie bijwerkt. Daarnaast heb je een accountant die ieder jaar de jaarrekening opstelt, aangiftes verzorgt en de salarissen verwerkt. Maar dan komt het belangrijkste: kán jij ook iets met die cijfers? Begrijp je ze en helpen jouw financiële cijfers je om beslissingen te kunnen maken?

Wat gaat er mis?

Dat je je cijfers duidelijk hebt is één ding, maar wat je echt nodig hebt is inzicht in wat de cijfers betekenen. Hoe verhouden de periodieke cijfers zich tot elkaar, wat zijn de forecasts of heb je behoefte aan scenario analyses? En als je deze cijfers niet hebt dan wordt het lastig om gefundeerde beslissingen te maken.

Als je gaat groeien

De bedrijven die ik hiermee zie worstelen zijn bedrijven die in een groeifase zitten. In de start-up fase wordt een accountant ingezet om alles te doen. De financiën zijn op dat moment nog overzichtelijk. Dan komt de volgende fase, het bedrijf groeit.

Als je bedrijf gaat groeien is er meer behoefte aan sturing. De accountant is vaak te ver weg en snel schakelen is daarom lastig. Het liefst wil je iemand hier op kantoor hebben die alles kan. Het stukje financiën moet namelijk geprofessionaliseerd worden. En daar gaat het vaak mis.

Oplossing?

In toenemende mate zie ik bedrijven zoeken naar een (parttime) financial controller. Deze controller moet het inzicht voor de ondernemer vergroten, de rapportages en forecast maken en alle taken van de accountant overnemen. Op zich niks mis mee als je ook financieel medewerkers in dienst hebt voor het uitvoerende werk die worden aangestuurd door de financial controller.

Maar als je die controller voor vast aanneemt is de grote vraag: heb je die financial controller iedere maand nodig en is het altijd evenveel nodig?

Wat ook kan

Wat je ook kunt doen is een externe financiële deskundige (een plug-in CFO) aantrekken, die in een vast ritme aanwezig is, maar niet meer dan nodig. Die rapportages maakt die in één oogopslag duidelijkheid geven (dashboard). En die, als je voor ingewikkelde en grote beslissingen staat en jij meer behoefte hebt om te sparren en inzicht te krijgen, ook vaker tot je beschikking staat. Want als jij groeiambities hebt dan heb je meer een financiële partner nodig dan een boekhouder.

Hoe fijn is het dan als je een financieel deskundige in kunt schakelen die met je meekijkt. Want je krijgt waarschijnlijk wel iedere maand je rapportages, maar als je ze niet begrijpt dan kost dat je tijd en geld. Tijd, omdat je probeert om iets te doorgronden waar je eigenlijk geen verstand van hebt (en ook niet wilt hebben). En geld omdat je zomaar een verkeerde beslissing kunt nemen.

Kan jij wel hulp gebruiken bij het maken van beslissingen met grote financiële gevolgen?

Ben jij bezig met een financieringsaanvraag of is het weer tijd voor een investeringsronde? Dan ben jij op zoek naar een financieel controller die je helpt om het stuur van jouw bedrijf stevig in handen te houden en die verschillende scenario’s snel kan uitwerken. Die wél begrijpt wat jouw rapportages je te zeggen hebben en die je helpt om een duidelijk plan neer te leggen voor de toekomst. Iemand waar jouw financieel personeel echt terecht kan met vragen en door wie ze zich gesteund voelen. Die daarnaast het hele proces van de jaarrekening uit handen neemt. Zodat jij je met een gerust hart kunt richten op de toekomst.

Zit jouw bedrijf in een dergelijke groeifase en heb je een financieel medewerker, die het totaalplaatje niet beziet en is de accountant ver weg? MoneyHabits kan je helpen. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

 

Recommended Posts