
[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.0.11″ z_index_tablet=”500″ hover_enabled=”0″ text_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” text_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” text_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” link_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” link_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” link_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ul_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ul_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” ol_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” ol_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” quote_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” quote_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_2_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_2_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_3_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_3_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_4_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_4_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_5_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_5_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” header_6_text_shadow_horizontal_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_vertical_length_tablet=”0px” header_6_text_shadow_blur_strength_tablet=”1px” box_shadow_horizontal_tablet=”0px” box_shadow_vertical_tablet=”0px” box_shadow_blur_tablet=”40px” box_shadow_spread_tablet=”0px”]
En maak in ieder geval het volgende onderscheid.
Als ondernemer moet je je cijfers kennen. Dat heb je vast al honderd keer gehoord. Maar voordat je tijd en geld gaat investeren in de mooiste dashboards en rapportages moet je ook weten welke cijfers van belang zijn.
Voordat je meteen je boekhouding induikt en je stort op de omzet, winst en marges is er nog een belangrijk onderscheid wat veel over het hoofd wordt gezien. Als het gaat om je cijfers, waar heb je het dan precies over? Gaat het over je omzet van de vorige maand? De stand van de omzet vandaag of wat je doelstellingen zijn voor de komende maanden?
Met andere woorden, voordat je je rapportagecyclus gaat indelen, maak het onderscheid tussen de cijfers over het verleden, heden en de toekomst.
Dan heb je het nog steeds over dezelfde cijfers in termen van omzet, winst en marges maar kijk je met een ander doel.
Verleden
Ik denk dat de meest bekende financiële rapportage gaat over het verleden. Een maandrapportage gaat over de vorige maand zodra de cijfers volledig verwerkt zijn in de boekhouding. Praktisch gezien verschijnt een dergelijke rapportage ergens halverwege de maand volgend op de rapportagemaand. Wat je minimaal in deze rapportage wilt terugzien is de verlies- en winstrekening. Ofwel, je omzet, brutomarge, operationele kosten en resultaat. Daarnaast wil je hier een vergelijking van deze cijfers met de begroting die je hebt voor dit jaar en een vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ten slotte wil je bovenstaande niet alleen weten over de maand zelf maar ook cumulatief, tot en met de huidige maand.
Maak het visueel!
Dat zijn een hoop cijfers en waarschijnlijk word je nu al duizelig van het idee. Daarom is het altijd aan te raden om deze rapportage visueel te maken. De verschillen met de begroting en de cijfers van vorig jaar worden direct zichtbaar in een grafiek waardoor je in éénoogopslag kan zien wat er aan de hand is.
Heden
In het heden, oftewel nu, ben je volop aan het ondernemen. Deals sluiten, leads genereren, investeren, plannen maken voor de volgende stap. Het enige waar je nu waarschijnlijk op let is het geld op je bankrekening. Precies daarom is het belangrijk dat het geld op de bank je ook eerlijke feedback geeft. Als er net een grote klant betaald heeft voel je je waarschijnlijk rijk en vol vertrouwen om die investering te doen, alleen worden toevallig net de volgende dag de salarissen afgeschreven, oeps. Met een paar extra bankrekening en een vast ritme in het verdelen van het geld dat je ontvangt is het zo opgevangen.
Een blik op je bank geeft je dan de juiste feedback voor NU.
Actueel inzicht in de stand van de debiteuren en crediteuren is hierbij ook van belang, (inclusief ouderdomsanalyse).
Toekomst
En nu wordt het pas echt leuk. Je bent het jaar begonnen met een begroting, je hebt je maandrapportage met de cijfers van realisatie en dan wil je nu naar de toekomst gaan kijken. Want ten opzichte van die begroting is mogelijk al van alles veranderd. Er zijn nieuwe omstandigheden of plannen ontstaan.
Bijvoorbeeld, je stelt je verwachting van omzet en kosten bij, vervolgens ben je van plan een investering te doen voor de groei van je bedrijf. In een forecast kan je zien wat dit betekent voor je cashflow. En zodoende weet je in welke maand je mogelijk de riem strakker moet trekken, of dat het wellicht nodig is om extern geld aan te trekken.
Zo kan je bijvoorbeeld ook met verschillende scenario’s aan de slag. Wat als het een slechte zomer wordt en je omzet is in zekere mate verbonden met mooi weer. Wat doet dat met mijn forecast?
Dashboard & Partner
En waarschijnlijk denk je nu, ik heb echt belangrijkere dingen te doen dan de hele dag met financiën bezig te zijn. Daar ben ik het helemaal mee eens. Als je het goed inricht en de juiste mensen en tools gebruikt dan kost het je geen tijd maar levert het je enorm veel op.
Verleden: De maandrapportages komen uit je boekhouding en kan je via een dashboard eenvoudig inzichtelijk maken.
Heden: De bankrekeningen inrichten en jouw systeem opzetten is een eenmalige investering die zich direct terugverdient in besluitvorming en acties.
Toekomst: Ook hier moet je kijken naar een partner die jouw plannen doorrekent in een forecast.
Met de juiste partner heb je het zo geregeld. Zit jouw bedrijf ook in een fase waarbij er meer behoefte is (of zelfs noodzaak) voor financieel inzicht en sturing. Is je Excel sheet eigenlijk niet meer voldoende en kost het je op dit moment te veel tijd om goed bij te houden? Neem dan contact op voor een adviesgesprek.
MoneyHabits is jouw partner die beschikt over de tools om jou deze sturing en inzicht te geven. Heb je interesse, maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. In dit adviesgesprek maken we een scan van de beschikbare informatie en de informatiebehoefte en kijken we meteen naar wat je wel nodig hebt en wat niet.
Plan direct een gesprek in via deze link.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
- Buffer, Bonus en Investeringen - March 19, 2020
- Wie helpt jou om de juiste (financiële) beslissing te maken? - October 14, 2019
- Welke cijfers zijn écht van belang om als ondernemer op te sturen? - August 17, 2019