Selecteer een pagina

Vijf statements die weergeven wat Profit First vooral NIET is!

Het is al bijna een jaar geleden dat ik in mijn eigen bedrijf met Profit First begon te werken en het heeft mij zoveel gebracht. Ik was al enthousiast na het lezen van Profit First en het principe van potjes gebruikte ik al privé, dus ik was snel verkocht. In het najaar startte de Profit First Professionals opleiding onder leiding van Femke Hogema en ik had mij direct aangemeld. In januari had ik mijn certificaat binnen en nu begeleid ik sinds een half jaar diverse ondernemers met de implementatie van Profit First. Het eerste jaar van Profit First Professionals in Nederland werd in juni afgesloten met een seminar, waar ik de “Member of the Year Award NL” in ontvangst mocht nemen. Daar ben ik natuurlijk super trots op!

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat mensen na het lezen van het boek soms wat misvattingen hebben. Een paar van die misvattingen kwam ik steeds weer tegen in gesprekken met ondernemers, tijdens implementatie bij klanten of in gesprekken met accountants. In deze blog zet ik de meest voorkomende misvattingen even op een rijtje.

  1. ‘Profit First blokkeert investeringen en daarmee je groei.’

Dit vind ik een van de grootste misvattingen omtrent Profit First. Het is een methode om je geld te managen. Elke euro die binnenkomt heeft een doel: winst, salaris, belasting en kosten. Als ondernemer kun je daar nog bestemmingen aan toevoegen, zoals bijvoorbeeld investeringen. Je kan het inrichten zoals het het beste past bij jou. Een Profit Assessment is altijd maatwerk.

Stel, je hebt al je geld op één bankrekening en je komt een boeiend seminar tegen, waar je graag naar toe wilt. Deze kost wat, maar gaat je ook vast en zeker iets opleveren. Op je bankrekening staat meer dan genoeg geld, dus dan is de beslissing zo gemaakt. Stel nu dat je met Profit First werkt en er staat niet genoeg op je “kostenrekening”. Tja, wat nu? Nu wordt het interessant. Je hebt het inzicht dat je het geld met als bestemming winst of belasting zal moeten gebruiken om te kunnen investeren in het seminar. Met deze kennis doe je dat niet zomaar, en dus misschien is dit seminar wel waardevol, maar niet essentieel voor jouw groei. Maar, voel je in elke cel van je lichaam dat dit seminar is wat je nodig hebt om te groeien, dan zou ik er vooral naartoe gaan. Het verschil in besluitvorming is ENORM.

  1. ‘Profit First is voor geldwolven.’

‘Profit First is voor ondernemers die alleen maar winst willen maken ten koste van alles.’ Dat is een misvatting. Tegelijkertijd is er niks mis met geld willen verdienen: Profit First betekent niet Values Last. Deze twee gaan hand in hand. Profit First gaat over een verandering van focus binnen je bedrijf, waardoor je beter grip krijgt op je kosten. Geef je geen prioriteit aan winst, dan zal deze ook niet vanzelf overblijven. Profit First is een methode om je bedrijf financieel gezond te maken en te houden. Dit wordt in het boek uitgelegd aan de hand van Parkinson’s law.

  1. ‘Profit First is alleen voor het kleinbedrijf en freelancers.’

Helaas hoor ik vaak dat mensen na het lezen van het boek denken dat Profit First alleen geschikt is voor kleine bedrijven en freelancers. Maar niks is minder waar. Ik heb nog geen twee Profit Assessments gemaakt die op elkaar lijken: iedere Profit Assessment is maatwerk. Profit First geeft je directe feedback over je marges, zonder Excel of rapportages. Profit First gaat echt niet alleen over een apart potje voor je inkomstenbelasting.

  1. ‘Ik hoef geen winst dus Profit First is niet voor mij.’

De ondernemers waar ik veel mee werk, hebben een B.V. en halen daar al een goed salaris uit. Het eerste dat ze tegen mij zeggen is ‘ik hoef geen winst, ik wil groeien.’. Omdat in een B.V. de winstuitkering niet zo eenvoudig als bij een eenmanszaak, wijken we vaak af van de reguliere winstuitkering. Hier komt weer maatwerk aan te pas, maar dit keer in de wensen van de ondernemer. De winst gaat niet alleen over je eigen zakken vullen. Het is ook bedoeld als een bonus voor de ondernemer, absoluut. Maar het is ook bedoeld om bijvoorbeeld buffers op te bouwen of om nieuwe investeringen te doen. Maatwerk dus. Welke bestemming geef jij aan je winst? Buffer, bonus, kluis, investering, uitbreiding, nieuw bedrijf, enz.. Het zou zonde zijn als je deze bestemmingen in zou ruilen voor operationele kosten. De winst voorziet in een financieel gezond bedrijf en bevordert je groei!

  1. ‘De Profit First Politie komt mij halen als ik afwijk van het boek.’

Profit First is een methode, een middel om je cash te managen. Het kan zijn dat jij de methode net anders inricht dan is beschreven in het boek, bijvoorbeeld omdat je een B.V. hebt.  Ik kom niet naar je toe om je op de vingers te tikken en ik denk Femke Hogema* en Mike Michalowizc* ook niet. Ik zou het ze nog eens kunnen vragen, want binnen de Profit First community hebben we regelmatig contact en bespreken we vraagstukken die een ieder van onze collega’s wereldwijd tegenkomen. Ik ga er voor nu maar vanuit dat het niet zo is.

Wat is Profit First dan wel?

Kom naar de workshop! In de workshop Profit First leer je hoe de methode werkt en waarom! Kijk hier voor de datum van de eerstvolgende workshop.

button_workshop-profit-first-6

*Mike Michalowizc is de auteur van het boek Profit First en medeoprichter van Profit First Professionals in Amerika. Femke Hogema is de oprichter van Profit First Professionals in Nederland.

moneyhabits

moneyhabits

Eigenaar at MoneyHabits
Beril Kutluer is Financial Controller en eigenaar van MoneyHabits. Haar missie is de grip op en het inzicht in financiën van ambitieuze ondernemers te vergroten en te verbeteren. Met de juiste kennis en tools kan elke ondernemer snel en gericht sturen op cash. Focus op groei met grip op uitgaven.
moneyhabits