023–202 58 51 info@moneyhabits.nl
Selecteer een pagina

Als je stopt met roken hou je duizenden euro’s over!

Toch?

Ja inderdaad, een blog over stoppen met roken, maar daar gaat deze blog eigenlijk niet echt over. Het is wel een uitstekend voorbeeld van Parkinson’s Law. Ik ga je niet vertellen hoe je moet stoppen met roken, maar als je nu gaat stoppen met roken of je kent iemand die gaat stoppen met roken dan heb ik wel wat waardevol financieel advies voor je in deze blog.

Want iedereen weet dat roken veel geld kost, sigaretten zijn duur. De verslaafde roker heeft áltijd geld voor sigaretten, simpelweg omdat het prioriteit heeft. En wanneer je stopt met roken, bespaar je duizenden euro’s, toch? Vraag de gestopte roker waar het geld nu is en dan is het antwoord negen van de tien keer: euh, tja, dat geld is op. Waarom heeft de roker die gewoonlijk € 1.000  per jaar uitgeeft aan sigaretten nu geen € 1.000 over op zijn bankrekening?

Het is hetzelfde principe als Parkinson’s Law: het basisprincipe van Profit First. Als je niet je winst prioriteit maakt en op een aparte rekening zet, dan houd je het simpelweg niet over. Het is menselijk gedrag om de beschikbare ruimte te benutten. Parkinson’s Law zegt; ‘work expands so as to fill the time available for its completion’; we maken gebruik van de beschikbare ruimte.

Transformeer je slechte gewoonte in een financiële bonus in 4 stappen

Wil je jezelf een extra steuntje geven als je stopt met roken (of een andere gewoonte die je veel geld kost), doe dan het volgende:

Stap 1

Bereken wat je gewoonte je nu per maand kost. Rook je een pakje per dag, dan zit je bijvoorbeeld al snel op €180 per maand. Vermenigvuldig je maandbedrag met 12. Dit is wat je per jaar uitgeeft aan de sigaretten (of iets anders). In dit voorbeeld komt dat neer op € 2.160.

Stap 2

Bedenk nu wat je over een jaar met dat geld wilt gaan doen. En maak er iets echt leuks van; een tripje met je gezin, die luxe beauty vakantie, een donatie aan dat goede doel. Bedenk iets voor jezelf wat echt bij jou past en wat als een echte bonus voelt.

Vind je een jaar te lang en heb je sneller een bonus nodig om het vol te houden, doe het dan één keer per kwartaal. En doe echt elk kwartaal iets leuks voor jezelf of voor je familie wat echt een bonus is. Soms is een kwartaalbonus beter, omdat een jaar wachten lang is als je het moeilijk vindt om te stoppen met roken. Dan helpt een bonus die sneller komt om het vol te houden.

Stap 3

Bepaal welke bankrekening je gaat gebruiken voor alléén dit doel. Open eventueel een nieuwe rekening. Maar het moet een rekening zijn waar je bij voorkeur niet makkelijk bij kan.

Stap 4

Stel nu een maandelijkse automatisch overboeking in van je reguliere bankrekening naar je nieuw spaarrekening. Het bedrag wat je bij stap 2 hebt berekend.

Kortom

Door het volgen van deze vier stappen houd je echt geld over om wat leuks mee te doen!

Meerdere bankrekeningen gebruiken kan tegenwoordig vrij gemakkelijk met banken als bunq en Knab, zonder dat het veel extra kost. Veel banken hebben ook bij de spaarrekening tegenwoordig de mogelijkheid om diverse potjes aan te maken, waarmee je gericht aan een doel werkt.

Geld blijft niet vanzelf over als je geen doel geeft aan je geld. Dan verdwijnt het geld vanzelf. Je houdt er wellicht een leuke kast vol met schoenen aan over, maar als het moment komt om je droomvakantie te boeken denk je, ‘Had ik maar…’.

Wil je meer weten over Profit First? Kom naar de workshop! www.moneyhabits.nl/workshop

 

moneyhabits

moneyhabits

Eigenaar at MoneyHabits
Beril Kutluer is Financial Controller en eigenaar van MoneyHabits. Haar missie is de grip op en het inzicht in financiën van ambitieuze ondernemers te vergroten en te verbeteren. Met de juiste kennis en tools kan elke ondernemer snel en gericht sturen op cash. Focus op groei met grip op uitgaven.
moneyhabits