De markt voor digitale producten en ecosystemen groeit. Label A helpt haar klanten deze producten en ecosystemen te ontwikkelen, en dat gaat goed, getuige de FD Gazellen Award in 2018. Gewonnen door de snelle groei van het bedrijf. Die snelle groei kan ook een valkuil zijn, maar daar trapt Label A niet in. Beril Kutluer, eigenaar MoneyHabits, ging in gesprek met Label A. In dit interview lees je welke financiële tool het bedrijf gebruikt om een solide basis met winst te creëren.

#geitenwollensokkenverhaal

Aan tafel bij Label A in Amsterdam vertelt Oscar Kolthoff, managing director van Label A, hoe hij in contact kwam met Profit First. Oscar: “Label A heeft aan aantal goede, maar zeker ook een aantal mindere jaren gehad. Ik weet welke marges in onze branche gehaald worden en omdat wij die nog niet behaalden was ik echt op zoek naar een manier om het beter te doen. Op Sprout.nl las ik een artikel over Profit First, dat is een financieel systeem voor ondernemers om cashflow te managen. Mijn partner Bram las vervolgens het boek Profit First en daarmee begon een heel vernieuwend proces voor ons.”  Bram en Oscar waren niet meteen om; potjes maken met bankrekeningen?? Bram zei letterlijk: “Ik vond het in eerste instantie nogal een geitenwollensokkenverhaal.”

“Een solide basis met winst”

Ondanks de ‘geitenwollensokken’ stonden ze bij Label A open voor een andere manier van werken en vooral een passage uit het boek raakte een gevoelige snaar. Die passage ging over de valkuil van altijd maar groter willen worden, want groter is beter en groter is meer winst. Label A stond op dat moment net op het punt van uitbreiden. De kritische vraag; waarom wil je uitbreiden, kwam hard binnen. Want met uitbreiden en groter worden ga je meer winst maken…

…Toch?

Het inzicht dat ze hier geen kristalheldere groeimotivatie voor hadden, zorgde voor een reset. Na een pas op de plaats hebben ze besloten om te wachten met de uitbreiding. Oscar: “We hadden al een goede focus op de omzet, de organisatie, kwaliteit en het team. En na het lezen van Profit First, hebben we de uitbreidingsplannen die we hadden uitgesteld om onder andere eerst Profit First te implementeren met als doel een solide basis te creëren en vervolgens vanuit daar te kunnen uitbreiden: een solide basis met winst.”

“Winst voor de aandeelhouders. Dat was de reden voor mij om te denken: dit is interessant. Ik dacht eerst dat als we gingen groeien, de winst vanzelf wel zou komen, terwijl het veel sneller kan als je Profit First implementeert.” – Oscar Kolthoff

Aandeelhouders hechten belang aan winst. Maar daar laten ze het bij Label A niet bij. Omdat het Profit First Systeem met een geldverdeling werkt in verschillende ‘potjes’, heeft Label A gekozen voor twee ‘potjes’ voor Winst. Winst voor de aandeelhouders en winstdeling voor het personeel. Iedereen bij Label A profiteert van een gezond, groeiend en winstgevend bedrijf. Het boek biedt een mooi raamwerk, de implementatie varieert per bedrijf, branche, ondernemer en daar kan een expert bij ondersteunen. Bij Label A gebruiken ze naast de eerdergenoemde winstrekeningen ook een rekening voor de ontvangsten, de belastingen en de kosten. Voor Label A, zoals Bram zegt, zit het hem niet in de kostenbesparing maar in de juiste balans vinden tussen wat je moet sparen, investeren en wat je maandelijkse uitgaven zijn. En dat is wat ook Tim Lorijn (Financial Director) ervaart. “Als je weet wat er maandelijks minstens op je kosten rekening moet staan, dan weet je ook precies wat je inkomsten minimaal moeten zijn om van die rekening al je uitgaven te kunnen betalen en daarbij ook de overige ‘potjes’ te vullen.” Binnen Profit First wordt dat de benodigde inkomsten voor allocatie genoemd.

“Als je business model niet klopt dan kan je Profit First toepassen tot je een ons weegt.” – Tim Lorijn

Tim zegt dat het toepassen van Profit First je direct keiharde feedback geeft in waar je staat. Als je business model niet klopt dan kom je daar met Profit First snel achter. En dan is de vraag, wat ga je doen? Wat is je brutomarge en wat is je ebitda marge nu en waar wil je naartoe werken. Tim: “Met Profit First hebben we nu een solide basis en werken we in kleine stappen toe naar onze ideale marges.” Wat Tim met name belangrijk vindt is dat de ondernemer snel en goed inzicht heeft om beslissingen te kunnen maken. Tim: “De ondernemer moet op ieder moment van de dag kunnen zien hoe het ervoor staat zodat zij sneller en beter beslissingen nemen. En dat heeft pas echt effect op het succes van je onderneming in plaats van dat ze elke keer aan mij moeten vragen of deze uitgave wel of niet kan.” Met Profit First heb je direct het antwoord in je bankrekening. Op de vraag of Tim zich dan niet aangevallen voelt in zijn functie als Finance Manager zegt hij luchtig: “Nee, maar misschien is dat omdat ik mijn rol meer zie als iemand die het inzicht in de organisatie helpt vergroten.”

Meer weten over hoe MoneyHabits jou kan helpen? Plan hier eenvoudig een telefonische afspraak in. 

Recommended Posts