Wat te doen met je resultaat van 2020?
Buffer, Bonus & Investering

Wellicht denk je nu dat het veel te vroeg is om daarover na te denken. Want je zult eerst het resultaat moeten realiseren, voordat je er een bestemming aan kunt geven. Maar toch is ons advies om daar nu al een plan voor te hebben. In deze blog leg ik je uit waarom en licht ik de drie hoofdbestemmingen die MoneyHabits in de praktijk toepast. Buffer, Bonus, Investeringen. 

Het resultaat

Wat ga je doen met het resultaat? Keer je het volledig uit als dividend? Zet je het op de spaarrekening of investeer elke euro op de bank weer terug in je bedrijf? De ene optie is niet beter dan de andere. Veel interessanter is dat je hier een bewuste, weloverwogen keuze en onderscheid in maakt; nog voordat je het resultaat behaald hebt. Wij adviseren daarin standaard drie hoofdbestemmingen. Bij significante aanwezigheid van vreemd vermogen voegen we daar extra (of vervroegde) aflossing aan toe. Voor nu gaan we dieper in op deze drie: Buffer, Bonus en Investering. De volgorde is willekeurig en prioriteiten wisselen af per ondernemer en onderneming.

Buffer

Hoeveel buffer wil je hebben op de bank? De buffer is voor datgene wat je niet hebt kunnen zien aankomen (een virus bijvoorbeeld..). Natuurlijk kun je nooit alle risico’s dekken, maar een buffer geeft je net dat beetje flexibiliteit, waardoor je niet direct in de stress of problemen raakt, zodra die ene gebeurtenis die je niet had kunnen bedenken toch ineens voor je neus staat. En op dat moment kun je er niet meer omheen. Een buffer geeft je net even die ademruimte wat ervoor zorgt dat je kan aanpassen en meebewegen. Bijvoorbeeld drie tot zes keer je maandelijkse kosten op een spaarrekening. 

Bonus

Bedenk van tevoren wat je wilt gaan uitkeren aan dividend en waarom dat belangrijk is voor jou. Hoeveel van je resultaat je gaat uitkeren is erg afhankelijk van de fase waarin je zit met je bedrijf en wat je persoonlijke en zakelijke doelstellingen zijn. Als je vooraf een bestemming geeft die persoonlijk belangrijk voor je is, helpt dat weer in het realiseren ervan. Hoe hard je ook wilt groeien met je bedrijf, mijn advies is om altijd een deel van het resultaat toe te kennen aan dividend (daadwerkelijke uitkering uiteraard indien mogelijk en met advies van je accountant of fiscalist).

Investeringen

Een deel van het resultaat wil je wellicht weer investeren in je bedrijf, misschien wel alles. Ook hier geldt weer hetzelfde. Hoeveel van het resultaat wil je investeren en met welke bestemming? Ga je investeren in personeel, machines, marketing? Wat is de investering en wat gaat het je opleveren? De bewuste keuze maakt een wereld van verschil. “Ik investeer alles terug in mijn bedrijf” kan ook een uitgavenpatroon zijn, waarbij niet elke investering echt het verschil maakt. (lees meer over patronen in omgang met geld in onze whitepaper over cashmanagement.) 

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Wat is je (aangepaste) plan voor 2020 (en welk resultaat rolt daaruit)?
  2. Hoeveel buffer is belangrijk voor jou(w bedrijf)?
  3. Welke investeringen zijn nodig om je doelstellingen te behalen?
  4. Welke bonus wil je jezelf uitkeren en waarom is dat belangrijk voor je?
  5. Afhankelijk van resultaat en wensen voor buffer, bonus en investeringen, 

wat heeft prioriteit?

Kortom, buffers geven je veerkracht in onzekere tijden. Investeringen zijn nodig om je doelstellingen te behalen en de bonus is de verdienste van je harde werken. Welke verdeling geef jij aan je resultaat?

Hulp nodig bij het beantwoorden van deze vragen? Plan een vrijblijvend adviesgesprek (online) in via deze link. 

 

Recommended Posts