023–202 58 51 info@moneyhabits.nl
Selecteer een pagina

In 4 stappen naar het gevoel van overvloed

Geld geven kan op veel manieren en is van alle moneyhabits absoluut mijn favoriet. Sinds ik mijn geld verdeel in verschillende potjes met ieder een eigen doel is geld geven zo ontzettend leuk geworden – en gemakkelijk. Ik ervaar geen tekort. Voorheen wist ik nooit zo goed hoeveel ik kon missen of was ik bang dat ik niet genoeg zou hebben om rond te komen. Beide bezwaren verdwenen bij het invoeren van het potjes-systeem.

Toen ik 15 jaar geleden bezig was voor mijn zus een Excel te maken voor haar administratie zat ik al te denken hoe dit makkelijker zou kunnen. Het kost veel tijd om de administratie steeds bij te werken, het is foutgevoelig en vervolgens heeft het geen invloed op je beslissingen en je gedrag. Inmiddels, 15 jaar later, zijn er vele apps gemaakt onder andere door banken: ik heb er zelf ook gebruik van gemaakt, niet lang. Want ook op deze manier heeft het geen enkel effect op je beslissingen, op je gedrag, op je uitgaven en inkomsten. Het enige wat je doet is categoriseren en constateren. En dat kost je nog tijd ook.

Tijdens een seminar een paar jaar geleden, ontdekte ik het potjessysteem van T. Harv Eker, ook wel ‘the jars system’ genoemd. Met de komst van banken als bunq en Knab kan je voor een vast bedrag per maand meerdere bankrekeningen openen. Het invoeren van een potjessysteem is daarmee echt super eenvoudig. Daarover later meer, in deze blog wil ik het graag hebben over het geven van geld en wat deze gewoonte voor je kan doen.

Waarom is het belangrijk om geld te geven?

Niemand zegt dat het moet, maar ik geloof dat iedereen met een gezonde geld-relatie het graag wil. Om dat uit te leggen geef ik je een paar voorbeelden van veel voorkomende weerstand bij mensen. Bijvoorbeeld:

  • Wat als ik niet genoeg heb?
  • Ik heb hier hard voor gewerkt!
  • Het is míjn geld.
  • Maar ik houd nooit geld over dus ik heb niks te geven.
  • Ik wil geen geld geven.
  • Ik wil graag geven, maar ik vergeet het steeds.
  • Waarom zou ik geven, werk er zelf maar voor.

Denken dat je niet genoeg hebt is denken vanuit tekort. Denk liever vanuit overvloed. “Ik” en “van mij” zijn bezitterig en blokkeren de stroom. Bovendien, wat is nou echt bezit? Denk in termen van stroming. Nee natuurlijk houd je niks over, who does?? Ik zeker niet. Je hebt vast wel eens gehoord van “Parkinsons Law” – je maakt altijd gebruik van de beschikbare ruimte. Zo is het ook met geld op je bankrekening, je maakt gebruik van wat er beschikbaar is. In plaats van denken in termen als overhouden, denk in termen als bestemmen. Als je je euro’s een doel geeft, een bestemming door middel van potjes, weet je dat je voldoende hebt voor je vaste lasten. Als je geen geld wil geven ben je mogelijk sterk gehecht aan geld. Geld is een middel, geen doel. Vergeten kan niet meer als je onderstaande stappen uitvoert. Je opent dan een aparte bankrekening waar je elke maand automatisch geld op stort. Als je dan een paar maanden bent vergeten om een donatie te doen dan is het geld verzameld op die rekening en kan je alsnog alles doneren. Tot slot, we zijn een samenleving. Niemand, maar dan ook echt niemand doet alles alleen, iedereen krijgt steun van een ander, in verschillende vormen, dit is slechts een van de manieren waarop jij een steun kan zijn voor anderen. We zijn hier om elkaar vooruit te helpen en niet alleen voor onszelf.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik had wel verwacht dat het leuk zou zijn om meer te geven, maar wat ik niet had verwacht is dat het mij een gevoel van overvloed zou geven. Het voelt als enorme rijkdom als je geld kan geven zonder dat je erbij na hoeft te denken of iets hoeft uit te rekenen. Het geld op de rekening is al bestemd om te geven! Dus als er dan een actie voorbij komt of je ziet iemand in nood en er staat geld op je rekening, hoef je geen seconde na te denken en kan je direct geven. Het enige limiet is het saldo op je rekening, dat mag helemaal op! Geld geven is rijkdom.

Hoe kan je nu direct beginnen met makkelijk geld geven? 4 stappen

1. Rekening openenabc0df3501c58ebef402796aab5ce3c0

Open een aparte bankrekening. Bijvoorbeeld een gratis rekening bij bunq. Een andere bank kan natuurlijk ook, maar bunq is snel en als je het bij 1 rekening houdt ook nog gratis.

2. Bedrag bepalen

Bepaal hoeveel je elke maand minimaal wilt doneren. Dit kan een percentage zijn of een bedrag. Ga niet meteen te hoog zitten, uiteraard moet je je huur nog kunnen betalen. Maar ga ook niet te laag zitten. 5% van je inkomen is een mooi streven, maar als je dat nog te heftig vindt, begin je met 1%. Stel je netto inkomen is € 2.000, dan doneer je € 20,-

3. Automatiseren

Stel in dat je automatisch elke maand dit bedrag overboekt naar deze nieuwe bankrekening

4. Doneren

Doneer wanneer je wil, hoeveel je wil, aan wie je wil vanaf deze rekening. Dit is heel persoonlijk. Wellicht steun je graag een hulporganisatie uit je buurt of zit een vriend van je in de moeilijkheden. Let wel op dat je het geld geeft zonder er iets voor terug te willen.

 

Stap in het gevoel van overvloed!

Denk jij nu “Ik ga hier wel mee beginnen als ik meer verdien.”?

Je denkt nog in tekorten en niet in overvloed. Begin met 1 euro per maand. Start met de gewoonte van geven en stap in het heerlijke gevoel van overvloed. Want dat doet het met je. Je voelt de overvloed. Hoe komt dat nou? Doordat je dit geld van tevoren al deze bestemming hebt gegeven. Het staat op die rekening om gegeven te worden. Het voelt ook al niet meer van jou, het is bestemd om te geven en je kan het geven zonder zorgen dat je zelf misschien te kort komt, want je weet al dat het niet zo is.

Ik heb zoveel plezier gehad van de Geef-rekening. En het voordeel van werken met een percentage: als je meer verdient ga je dus ook meer geven. Hoe tof is dat? Deze maand vergeten? No problem! Je hoeft het niet elke maand uit te geven, het mag best oplopen op je bankrekening. Misschien wil je wel 1x per jaar een grote donatie doen.

Keep it simple, make it visual & have fun!

Beril | MoneyHabits

moneyhabits

moneyhabits

Eigenaar at MoneyHabits
Beril Kutluer is Financial Controller en eigenaar van MoneyHabits. Haar missie is de grip op en het inzicht in financiën van ambitieuze ondernemers te vergroten en te verbeteren. Met de juiste kennis en tools kan elke ondernemer snel en gericht sturen op cash. Focus op groei met grip op uitgaven.
moneyhabits